Medical taping (Kinesio tape)

Wat is medical taping

Medical taping is een behandelmethode waarbij elastische tape gebruikt wordt. De tape kan ingezet worden als ondersteuning van een fysiotherapeutische behandeling.

Wat is het effect van medial taping?

De tape zorgt voor een bepaalde drukvermindering tussen de huid en het onderliggende weefsel. Deze vorm van drukvermindering leidt tot 3 hoofdeffecten: fluid, mechanisch en neurologisch effect.

Fluid effect

Door een bepaalde spanning op de tape te zetten kan de tape een verticale lift veroorzaken van de huid vanaf het onderliggende weefsel. Door deze lift wordt de ruimte tussen de huid en spieren wat vergroot. Deze drukvermindering bevordert een verbeterde bloed- en lymfestroom in en uit het getapete gebied. Hierdoor ontstaat er een snellere afvoer van afvalstoffen en pijn opwekkende stoffen, wat de genezing bevorderd.

Mechanisch effect

De tape rekt alleen in de lengte en kan gemiddeld 40-60% uitrekken. De tape helpt het ‘stabilisatie systeem’ van het lichaam door toevoeging van extra stabiliteit, rek en bewustwording. Ook kan de tape een rol spelen bij het herstel van het schuif-/glijmechanisme van de verschillende bindweefsellagen.

Neurologisch effect

De tape kan op de huid het lichaam helpen om niet-pijnlijke stimulus te geven in een pijnlijk gebied. Het is dan voor de zenuw moeilijker om pijn door te geven aan de hersenen. Door de decomprimerende eigenschappen van de tape wordt de druk/ compressie verminderd op de zenuweinden net onder de huid. Tapen over stramme spieren zorgt voor een gevoel van minder stramheid en gevoeligheid in die spier. Tapen over zwakke, pijnlijke en/of beschadigde spieren en weefsels zorgt voor ondersteuning van buitenaf. Door de verandering van weefselactiviteit zullen de onderliggende zenuwen een ander signaal afgeven aan de hersenen.

Waarvoor wordt medical taping gebruikt?

Kinesio tape kan in de praktijk gebruikt worden om onderstaande te bereiken:

  • Vermindering van pijn
  • Vermindering van zwelling
  • Verbetering van de bloed en lymfecirculatie
  • Verbetering van houding
  •  Verbetering van de functie
  • Snellere terugkeer naar werk of activiteit

Smeer geen bodylotion op de plek waar getapet wordt, de tape blijft dan niet/minder goed hechten. Ook is het prettig als de plek haarvrij is, ook dan blijft de tape beter hechten.

De tape kan een aantal dagen blijven zitten en er kan ook mee gedoucht worden.